FESTIVALUL FOTBALULUI ÎN RAIONUL CIMIŞLIA

O mare sărbătoare fotbalistică a avut loc, sâmbăta trecută, sub egida Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia şi Asociaţiei de fotbal din această unitate teritorial-administrativă.
Evenimentul s-a desfăşurat în incinta complexului sportiv acoperit din localitatea Gura Galbenei, fiind compus din mai multe activităţi în care a fost antrenat un număr mare de persoane, care practică fotbalul sau sunt suporteri ai acestei probe atât de populare în raionul Cimişlia.
Cupa preşedintelui raionului la futzal
A devenit deja tradiţie ca startul noului sezon competiţional să fie anunţat odată cu organizarea întrecerilor la fotbal în sală pentru Cupa preşedintelului raionului Cimişlia.
De astă dată, la cea de a treia ediţie a turneului în cauză au fost prezente formaţii ale tuturor celor 10 echipe care au participat la Campionatul raionului de fotbal mare din anul precedent.
În sunetele unui marş sportiv, reprezentativele tuturor localităţilor s-au aliniat la paradă. A fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, după care căpitanii selecţionatelor premiante ale Campionatului raionului la fotbal din 2015 (comuna Lipoveni, satele Gura Galbenei şi Sagaidac) au arborat Tricolorul.
Asistenţa afost salutată de către primarul satului Gura Galbenei, Victor Stână, tot el preşedinte al Asociaţiei raionale de fotbal Cimişlia. Cu un cuvânt de felicitare a venit în faţa sportivilor şi susţinătorilor lor preşedintele raionului Cimişlia, Mihail Olărescu, care a menţionat rolul mare pe care îl joacă fotbalul în societatea contemporană, inclusiv în propagarea unui mod sănătos de viaţă în rândurile diverselor categorii ale populaţiei.
Cimişlienii au fost cei mai puternici
Amatorii jocului cu balonul rotund ştiu destul de bine că futzalul se deosebeşte, totuşi, de fotbalul mare. Acest lucru a fost demonstrat şi în cadrul actualelor competiţii, când nici unul dintre cei trei învingători ai Campionatului raionului Cimişlia la fotbal din anul precedent nu a reuşit să cucerească frumosul trofeu pus în joc.
Astfel, după disputarea, conform sistemului olimpic (cel învins părăseşte întrecerile), a şase întâlniri, în cele două semifinale s-au clasat reprezentativele oraşului Cimişlia, comunei Lipoveni, satelor Gura Galbenei şi Sagaidac.
Echipele primelor două localităţi au disputat o partidă de foc, încheiată cu scorul de 5:3 în favoarea cimişlienilor. În celălalt meci, deşi s-a dat o luptă dârză între formaţiile ambelor sate, victoria, destul de clară, a fost de partea gazdelor—4:0.
Aşteptată cu multă nerăbdare, finala a fost una foarte spectaculoasă, cu o ploaie de goluri, porţile ambelor echipe fiind luate cu asalt de 14 ori!
Mai bine au început meciul decisiv cimişlienii, care au declanşat o serie de atacuri periculoase chiar din primele minute de joc. Câteva dintre ele s-au dovedit a fi rezultative şi după mai puţin de un sfert de partidă oaspeţii conduceau cu un neverosimil scor de 4:0. Gura gălbinenii şi-au revenit din şocul startului şi au reuşit să reducă din handicap—4:1, 4:2.
Se părea că intriga se va menţine în continuare. Dar nu a fost să fie, căci oaspeţii s-au pus iarăşi la cârma jocului şi au dictat condiţiile lor până la fluerul final al arbitrilor Victor Stână şi Dumitru Ciorbadji. Scorul general a fost de 9:5 în folosul formaţiei „Arsenal” din centrul raional, pentru care au evoluat: Vasile Iepure, Simion Iepure, Vasile Macovei, Leonid Josu, Alexandru Moraru, Viorel Bazatin, Ilie Cornescu, Mihai Putină, Dumitru Chele şi Dumitru Trelea.
Preşedintele raionului Cimişlia, Mihail Olărescu, a felicitat cordial învingătorii şi le-a înmânat o cupă frumoasă, o diplomă şi un premiu bănesc în sumă de 1200 de lei.
Reprezentativa satului Gura Galbenei s-a mulţumit cu locul doi, pentru care fapt a primit o diplomă şi premiul bănesc cifrat la 800 de lei.
Victor Stână junior şi Leonid Josu, preferaţii preşedintelui
Afară de aceasta, conducătorul raionului Cimişlia a instituit şi două premii individuale—cel mai bun jucător în teren şi cel mai bun portar.
Preferaţii preşedintelui Mihail Olărescu s-au dovedit a fi mijlocajul Victor Stână junior, membru al selecţionatei de la Gura Galbenei, şi portarul Leonid Josu din formaţia cimişliană.
Totalurile Campionatului raional
După încheirea întrecerilor pentru Cupa preşedintelui raionului Cimişlia la futzal, sărbătoarea a continuat cu facerea totalurilor Campionatului raional la fotbal mare, ediţia 2015.
Preşedintele Asociaţiei de profil din acest raion, Victor Stână, a menţionat că la întreceri au participat în total 10 echipe din tot atâtea localităţi. Titlul de campioană a revenit selecţionatei comunei Lipoveni, care în 18 întâlniri a repurtat 14 victorii, a înregistrat două egalităţi şi a suferit două înfrângeri, a marcat 58 de goluri şi a scăpat în propria poartă numai 15, totalizând 44 de puncte. Jucătorilor acestei echipe li s-au înmânat medaliile de aur, diplomele de gradul întâi şi premiul bănesc în valoare de 5000 de lei.

DSC_0018
Poziţia a doua în clasament a fost ocupată de reprezentativa satului Gura Galbenei, care a acumulat 38 de puncte. Sportivii de aici au beneficiat de medaliile de argint, diplomele de gradul respectiv şi premiul financiar egal cu 4000 de lei.

DSC_0017

 

Ultimul loc premiant a revenit fotbaliştilor din localitatea Sagaidac, care şi-au înscris la activ 36 de puncte. Ei s-au învrednicit de medaliile de bronz, diplomele de gradul trei şi premiul bănesc evaluat la 3000 de lei.
Celelalte echipe s-au clasat după cum urmează: locul patru—oraşul Cimişlia (28 de puncte), locul cinci—comuna Porumbrei (25 de puncte), locul şase—satul Ivanovca Nouă (19 puncte), locul şapte—comuna Gradişte (18 puncte), locul opt—comuna Hârtop (11 puncte), locul nouă—localitatea Satul Nou (8 puncte), locul zece—comuna Albina (la fel 8 puncte).
Consiliul Raional Cimişlia acordă în permanenţă o mare atenţie dezvoltării fotbalului: la ediţiile din anii 2013 şi 2014 ale campionatelor sportivii antrenaţi în ele au beneficiat de uniforme sportive şi de mingi pentru joc, iar de data aceasta toate echipele au intrat în posesia completelor de steguleţe pentru dotarea stadioanelor pe care evoluează.
Şapte nominaţii ale celor mai buni
În cadrul festivalului de sâmbătă, 23 ianuarie curent, de la Gura Galbenei, au fost anunţate şapte nominaţii ale celor mai buni participanţi ai Campionatului raionului Cimişlia la fotbal mare din anul trecut.
Cel mai bun portar a fost recunoscut Dan Bulmaga din satul Sagaidac.
În cadrul nominaţiei „Cel mai bun apărător” a învins Nicolae Târsina de la Gura Galbenei.
Dumitru Petrache din comuna Lipoveni a fost declarat cel mai bun mijlocaş, iar colegul său de echipă, Dorin Petrache,–cel mai bun atacant.
Autor al celor mai multe goluri în camiponatul precedent s-a dovedit a fi Demian Radu de la Sagaidac.
Titlul de „Cel mai bun arbitru” i-a fost acordat lui Dumitru Ciorbadji din oraşul Basarabeasca.
Şi, în sfârşit, dar nu în ultimul rând, prestigioasa nominaţie „Cel mai bun jucător” a fost câştigată de către fotbalistul formaţiei din satul Gura Galbenei, Victor Stână junior. După cum a specificat Rodion Nechit, specialist principal în cadrul Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia, Victoraş a avut un sezon excelent în propria echipă, dar şi la FC Zimbru Chişinău, unde evoluează de ceva vreme şi de unde a fost inclus în selecţionata Republicii Moldova Under-19, devenind, în urma turneului internaţional recent de la Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, unul din liderii reprezentativei noastre.
Pagină realizată de Ion CIUMEICĂ

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *